Sunday, October 25, 2009

PenANGAN Citer TaIwan..."Fated To Love YOu...."

once i started to watch the drama..i wont stop till the end of story... thats y i hate to begin..habis, semua keje tak focus..huhuhuh..banyak outstanding atas meja tue.huhuh..tapi kan..aku nak juga citer pasal drama nie... bukan nak promote.. but i like the story all abouts... dalam cerita nie, ia membuktikan teori aku selama ini...tatau la berapa ramai yang setuju with me but these are mine theories which i prove it by own expriences and what i have been deals with....

1) tempoh bercinta yang lama tidak menentukan bahawa cinta itu adalah your true love. Dalam citer nie, tempoh 5 tahun bercinta tewas dengan 3 bulan perkenalan yang dipenuhi dengan kenangan yang menyentuh hati, dan tempoh 3 bulan itu tidak dapat dilupakan dengan 2 tahun percubaan melalui hubungan yang dirasakan lebih baik ditempohi. So, aku tetap berpegang pada takdir. Bukan pada tempoh percintaan.

2) setiap percintaan bermula dengan pertemuan face to face, tidak kira bagaimana bentuk cara pertemuan itu berlaku. dalam citer nie, diaorg berjumpa kat kapal and mistAKEN slept together. Okay fine, not the right way to meet, yet this is one of million ways to start. So, kalo setakat kenal melalui sms, chatting without seeing each other, perhubungan itu wont work. kalo berlaku pun, percentage utk jadi sgt kecil. Maka, aku rasakan utk mendapat perjumpaan sebegini, kita kena mixed around dan banyak berjumpa dengan orang baru. Libatkan diri dalam pelbagai aktiviti. Expose dengan pelbagai perkara. Kalo setakat hari2 keje kat opis dan bergaul di tempat yang sama, makanyer susah la nak jumpa your true love. Lagi2 kalo mmg sedia maklum orang keliling itu adalah laki dan bini orang. So, kene keluar dan berjumpa ngn orang. I cant accept takat kenal melalui kawan2, pastue tetiba sms.

3) Jodoh itu sememangnya takdir yang telah ditentukan oleh-NYA. Kita jek yang tak perasan dan tatau. Ia mungkin datang awal, dan mungkin datang lambat. Tapi apa pun, we have to find way dan berusaha... Doa itu semestinya...

4) Manusia berpegang pada janji. kalo dah janji, mesti diKota... kerana, terdapat sgt banyak contoh bila janji tidak dikota maka bermulalah kisah perpisahan dan jurang yang kita sendiri bina. So, JANJI itu sangat serius dalam banyak perkara. Dont play with promises that we create ourselves.

5) Percaya dan yakin pada pasangan tidak pernah rugi. Sebab itu, ASAS dalam perhubungan adalah TRUSTWORTHY.

well, drama nie agak menarik sbb ia mengingatkan keadaan diri ku sendiri. Aku agak menjiwai sbb kekadang nampak apa yang aku telah buat pada seseorang. But, i heard that he will get married soon. Mulut kata tak kisah, tapi jauh di sudut hati, sedih bila dikenang kembali. Tapi apakan daya, salah diri sendiri sebab tidak menghargai orang di sisi. Dan untuk memulakan kembali, walaupun dah bertahun dilalui, sukar untuk ditemui.... CHAIYOK ADDA...


Post a Comment