Tuesday, May 06, 2014

Pengambilan Supplement

Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh...


Cakap pasal supplement jap... Kenapa perlu ambil supplement? Dulu selalu tengok ayah makan supplement.. rajin betul ayah makan... tapi sikit pun tak terpengaruh.. al-maklum lah... muda lagi.. remaja... mana la pandang semua tue.. tapikan, bila umur semakin meningkat, perubahan... yea..perubahan semulajadi ini semakin dirasai... kita bukan selamanya muda okay... degrading is the words... Antara suka atau tidak, ia tetap berlaku... bezanya... antara korang cepat sedar atau tidak... 

Untuk aku, aku sangat concern dengan perubahan diri... sebab itulah, akhirnya aku memulakan pengambilan supplement sepertimana ayah.. hehhe... kenapa? 

setelah banyak product yang aku ambil, akhirnya Shaklee adalah supplement yang terkini dan In Shaa Allah akan diteruskan... Creating Healthier Lives gitue.. 

Fakta-fakta di bawah ini dapat menjawab persoalan:

1.Supplemen @ Pemakanan Tambahan adalah produk-produk pemakanan yang mengandungi vitamin, garam galian, asid amino, dan herba, dan sebarang ekstrak campuran bahan-bahan ini.
2.Basically..individu yang tidak mengambil makanan seimbang dalam diet harian mereka memerlukan makanan tambahan.
3.Antara sebab2 kenapa kita perlukan suplemen:
  • Kita sering berhadapan dgn pencemaran alam sekitar
  • Badan kita memerlukan sesetengah nutrien dgn dos yg lebih tinggi
  • Buah2an atau sayur2an mungkin terjejas atau tercemar
  • Mengamalkan gaya hidup tak sihat... cuba korang kira bapa kali korang makan fast food...tinggi tue MSG... sesekali takpe la...tapi kalo selalu??? perghh...
  • Gangguan penyerapan nutrisi daripada makanan
  • Kehilangan nutrien dlm makanan
  • Kebanyakan rakyat malaysia hanya mkn mengikut selera rasa


Ada kawan cakap, yang penting jaga pemakanan... makan makanan sunnah... well, bukan aku kata salah, tapi persoalannya sejauh mana leh jaga pemakanan di Malaysia yang bagaikan Syurga Makanan nie... Sungguh tinggi cabaran hidup kat Malaysia.. I love food... i eat everything that look delicious...Nikmat hidup tue... hehehh... takpe lah, sebab tue aku amik supplement...Cover balik...


Makanan sunnah? Siapa la kata ambil supplement tinggal makanan sunnah... ish..ish... sebagai orang yang bijak pandai, silalah buat pertimbangan yang lebih bijak... makanan sunnah adalah makanan yang disebut dalam al-Quran dan menjadi kegemaran serta amalan junjungan Nabi MUHAMMAD SAW. Semestinya ada kelebihan untuk menjaga kesihatan. Aku tak pandai nak hurai panjang, tapi to me, aku mengamalkan kedua-duanya.... Makanan sunnah dan juga supplement... dua-dua pun dapat.... buat apa nak pilih kalo semua pun benda baik... For now, yang diamalkan minyak zaitun dan cuka tin... air zam-zam pantang jumpa... kurma..best tue...madu pun sama...pergh... yummy...

Berubah itu ada macam-macam... Dan aku memutuskan untuk membuat salah satu perubahan dalam hidup dengan pengambilan supplement yang konsisten...istiqamah..tiru macam ayah... Kenapa? Sebab untuk lebih sihat...lebih cantik...lebih bijak...dan kekal remaja gitue... 

Semua orang berhak untuk kekal SIHAT... CANTIK... BIJAK... 

Adawiah -019.699.71.01-

Post a Comment